Kuka tekee tuloksen?

 

Asiakkaat toivovat saavansa hoitoloista isoja, näkyviä tuloksia. Mieluimmin niin toteutettuina, että joku muu tekee työt.

 

Moni on kuullut minun toistelevan tätä, mutta tässä jälleen, olkaa hyvät:

Muistetaanpa, että hoitaessamme ihoa hoidamme elävää kudosta.

Eli: Kuka oikeasti odottaa urheilemisen huipputuloksia yhtäkkiseltä viikon treenilomalta, kun arjessa ei ehdi edes kävellä rappuja toiseen kerrokseen, saati hoitaa peruskuntoa. Tai täydellistä muodonmuutosta 4 päivän kaalikeittodieetiltä tai vaikkapa kokovartalollista kehonkoostumuksen muutosta saadessaan jumpata personal trainerin ohjaamana yhden (vaikka pitkänkin) viikonlopun ajan… Niin kuin aikuisten oikeasti…?!??... 😁 Eipä se ihon jumppaaminen syvempien tuloksien saavuttamiseksi juuri sen kummempaa ole.

 

Hoitolan arjessa huomaa, että tärkein välitettävä tieto kuluttajalle (varsinkin uusille asiakkaille) on, että tulos on mahdollinen. Kaikki ovat niin kyllästettyjä todellisuudenvastaisilla markkinaväittämillä. MUTTA tuloksien saavuttaminen vaatii huolellisuutta ja hieman vaivannäköä. Myös asiakkaalta. Toki hoidamme ammattilaisina kaiken ihon hoitamiseen liittyvä ajatustyön yhdistämällä parhaan osaamisemme mukaan fysiologian, anatomian, kemian, kädentaidot ja asiakaspalvelun, mutta osa suorittavasta työstä täytyy tehdä kotona. Niin taikureita emme toki ole, että iho hoituisi myös hoitolahoitojen välissä tarkoituksenmukaisella tavalla pelkän ajatuksen voimalla.

Siis huolehdimme siitä, että asiakas saa tavoiteltavaan tulokseen nähden oikeat tuotteet oikeaan aikaan käyttöönsä. Taikurinkykyjen puuttuessa tärkeäksi tehtäväksemme muodostuukin huolehtia kotihoitotyön sujumisesta niin hyvin kuin voimme:

  • luomme selkeät rutiinit
  • annamme yksinkertaiset ohjeet
    • käyttöjärjestys
    • käyttötiheys
    • levitysohjeet, puhdistusohjeet
  • huolehdimme siitä, että kun jotain poikkeavaa sattuu (yllättävä kuivuminen/rasvoittuminen, näpyt, kutinat, punoitukset tms) asiakas on varma mitä kuuluu tehdä (=ottaa yhteyttä hoitajaan, keinoja siihen löytyy riittävästi 😉👍)

 

Ilman toimivaa kotihoitoa hoitolahoidoista ei saa maksimitulosta. Toisaalta voimakkailla hoidoilla ei uskalla juuri tehoillakaan, jos kotihoito ei ole kunnossa, säännöllistä ja riittävää tehohoitoihin nähden.

Hoitojen tulosten säilyvyys iholla kärsii, jos kotihoito on retuperällä. Näinhän se on ja muistat ehkä kertoa tästä ennen hoitolahoitojen aloittamista, kun rakennat asiakkuuden alkutaipaletta ja tutustut asiakkaaseen. Parhaat kosmetologit huolehtivat tietysti myös siitä, että hoitolahoitojen edetessä kotihoito pysyy ajan tasalla ja tarkistavat kotihoidon täyttävän ihon tarpeet myös vuodenaikojen ja elämäntilanteiden muuttuessa. Mutta, mutta…

 

Kuinka moni muistaa antaa asiakkaalle kiitosta silloin kun kotihoito sujuu hyvin?

Suurimmassa osassa hoidoissamme, perusteellisen (eli huolellisesti ohjeiden mukaan suoritetun ja säännöllisen) kotihoidon osuus tehoista on varovaisesti arvioiden ehkä n. 60%*, silloin siis, kun yhdistetään kotihoito ja säännöllinen hoitolahoito. (Ilman hoitolahoitoja, pelkällä kotihoidolla saavutetaan loistavassa tapauksessa ehkä max. 35%* mahdollisista tuloksista)

Kyllä. Kotihoidolla saa tehostettua hoitolahoidon sujuvuutta, turvallisuutta ja ennen kaikkea tuloksellisuutta valtavasti. Joten toivottavasti..

  • ..otat kotihoidon tarkasti huomioon osana asiakkaan huolellista hoitamista, opastat kärsivällisesti käytössä ja kerrot syyn eri tuotteiden käytölle. Kokoamasi ja suosittelemasi kotihoito ei saa olla vain kokoelma siitä mitä hyllyssä nyt sattuu olemaan, vaan tiedät ja osaat myös kertoa asiakkaalle (ymmärrettävästi, selkosuomella) syyn jokaisen pullon ja putilon käytölle.
  • Kun asiakkaan osuudeksi ohjattu ”kotityö” sujuu jouhevasti ja edistää näin työtäsi hoitolassa, annat asiaan kuuluvasti kunniaa ja tunnustusta asiakkaalle hänen osuudestaan hoidon sujuvuuteen. Kun saatte selkeitä tuloksia, kunnia on jaettu. Voitte taputella toisianne selkään sujuvasta yhteistyöstä ja saumattomasta asian edistämisestä 🥳🎉🎉. Ehkä vähän tuulettaa ja hihkuakin 😄.

 

Yhteistyön osuuden julkituominen tuloksen saavuttamisessa on paitsi totta, niin sitouttaa asiakasta ja vahvistaa asemaasi poikkeuksellisen osaavana asiakaspalvelijana. Ihon hoitamisesta tulee moninkertaisesti mielenkiintoisempaa molemmille, kun työtä tehdään, seurataan ja tuloksista iloitaan yhdessä!

 

*mainitut prosenttiluvut ovat verstaan miljoonalaatikosta (siis siitä, jonne heitetään ylimääräiset prikat, vääntyneet naulat ja lattialla lojuneet langanpätkät) vedettyjä. Eli täysin vailla tieteellistä perustaa. Käytän niitä lähinnä kuvaamaan kotihoidon vaikutusta kokonaistulokseen eri tilanteissa. Ja kokemusperäisesti, 25 vuoden hoitamisen perusteella, nuo numerot kuvaavat mielestäni melko hyvin totuutta 😉👍.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.